dinsdag 5 februari 2008

Leerlingen ronduit positief over School Magazine

“Het is net als op een echte redactie!”

Door: Suzanne van Remmen
Op de School voor Journalistiek zijn er dit jaar nieuwe vakken voor de eerstejaars. Zo heb je de maatschappijredacties: nationaal en internationaal en de school redacties: magazine en online. Een kijkje op de School Magazine-redactie.

Volgens William de Jager is de redactie een reflectie van het echte werk: “Het idee van het vak is om in een periode met je groep een krant of tijdschrift samen te stellen. Je hebt verschillende deelredacties zoals het SVJ-beleid, het studentenleven, media en kunst & cultuur. Maar daarnaast zijn de functies die er bij een echte krant of tijdschrift bestaan ook vergeven, zo zijn er ook eindredacteuren, beeldredacteuren, opmaakredacteuren en natuurlijk is er een hoofdredacteur.”

De les wordt besteed aan het vaststellen van deadlines, overleggen wat er in de krant komt, vergaderen van de hoofdredactie. Klinkt inderdaad wel echt! “Je merkt nu ook dat het een echte chaos is op een redactie. Maar wel een heel gezellige chaos.” Aldus Lucas van de Meerendonk, die wel genoot van zijn functie als hoofdredacteur van het SVJ-beleid. “Je hebt eigenlijk heel weinig werk, maar je mag wél bepalen welk stuk goed genoeg is voor de krant.”

De stukken die geschreven worden moeten zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd woorden bevatten en moet natuurlijk aansluiten bij het onderwerp van je deelredactie. Voor de rest zijn er weinig richtlijnen, je mag zowel een nieuwsbericht schrijven als een column. De leraar heeft wel veel invloed op de stukken. Wat voor Lucas soms niet altijd goed uitkomt. “Mijn leraar is Peter Paul Schmaal. Hij en ik zitten niet echt op één lijn. Heb ik een leuk idee, keurt hij het af! Maar hij doet het verder goed, hoor.” Ciska Hoogeveen zegt dat hij alleen een oogje in het zeil houdt qua spelling en grammatica. “En dat is maar goed ook, want nu zitten er in ieder geval geen domme fouten meer in.” Ciska heeft, net als Lucas en William, geen kwaad woord over het vak gesproken. Zo ook Thijs Rooijmans, die in de cultuur- en beeldredactie zit. “Het is praktijkgericht, daar hou ik wel van. Ik zit bij de krant en moet als freelance journalist een stuk schrijven voor het tijdschrift. Alles kost wel veel tijd, maar het is het waard. Als ik het vak een cijfer moet geven krijgt het een acht.”

Artikel voor propedeusevak School Online, 2003.

Geen opmerkingen: